6.6.2008

Muualta poimittua: Ukrainalaista nykykirjallisuutta Helsingissä 3.7.

Ksenija Sladkevytš ja Petro Matskevytš esittelevät Ukrainan kulttuurin paneurooppalaisen sukupolven räväkästi sanoin ja kuvin Rikhardinkadun kirjastossa (Rikhardinkatu 3, 3. krs, 00130 Helsinki) torstaina 3.7. klo 18. Tilaisuus tulkataan suomeksi.

"Villa pakaroissani kasvaa oikein"
Ukrainan taide on hyvin nuorten ihmisten käsissä, ja siksi se saattaa muutamassa vuodessa nousta korkealle maailman kulttuurien joukossa. Elokuvaohjaaja Ihor Strembitskyi sai vuonna 2005 Cannesin Kultaisen palmunlehvän 30 vuoden ikäisenä. Mutta hänkin vaikuttaa veteraanilta Ukrainan nuoren taideväen joukossa. Ensimmäisen ukrainalaisen jännityselokuvan, Saksassa ja Venäjällä esitetyn Kaivoskuilun (Štolnja) ohjaaja Ljubomyr Kobyltšuk on 27-vuotias ja usein Puolassa, Itävallassa, Ruotsissa ja Hollannissa esiintyvän taiteilijaryhmä R.E.P:n johtaja Mykyta Kadan 25-vuotias, Ukrainan omaperäisimpiin ja suosituimpiin teattereihin kuuluvan ja eri puolilla Eurooppaa, mm. Lontoon Barbicanissa esiintyneen Katon (Dach) näyttelijät ovat 20–27-vuotiaita.
Vastaavia esimerkkejä on Ukrainassa eri taiteen aloilla, paljon, mutta kaikkein selvimmin "nuorentuminen" näkyy kirjallisuudessa. Näytämme Eurooppaan pyrkivän nuoren ukrainalaisen kirjallisuuden draivin ja kerromme Ukrainan väkevästä, kiintoisasta ja raikkaasta nykykirjallisuudesta.

Ei kommentteja: