Suomen Slavistipiiri ry. sekä Venäjän ja Itäisen Euroopan tutkimuksen seura VIETS järjestävät keskustelutilaisuuden Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman sodan vaikutuksista seurojen edustamien tieteenalojen tutkimukselle ja korkeakoulutukselle. Venäjän aseellinen hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut Slavistiikan ja VIE-aloihin käänteentekevällä tavalla. Alojen yhteisöt, tutkijat ja opettajat ovat joutuneet pohtimaan ratkaisuja siihen, kuinka toimia muuttuneessa maailmassa ja sen myötä muuttuneessa akateemisessa toimintaympäristössä. Tieteellisten seurojen järjestämän tilaisuuden tarkoitus on tuoda yhteen tutkimus- ja opetusyhteisöjen sekä VIE-alojen laajan kentän moninaisia ääniä ja vahvistaa samalla keskusteluyhteyttä tutkimustietoon vaikuttavien tahojen välillä. Keskusteluun osallistuu eri yliopistojen yksiköiden johtoa ja tutkijoita, slavistiikan ja VIE-tutkimuksen professoreita sekä tutkimusrahoittajien edustajia ja OKM:n Ukraina-ryhmän neuvottelevia virkamiehiä.
Keskustelun aiheita ovat:
- tiedon tuottamisen päämäärät ja intressit muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa
- tutkimuksen ja koulutuksen yhteiskuntarelevanssi
- kenttätyö ja kansalaisyhteiskuntayhteistyö
- aineistojen saatavuus ja säilyttäminen kriisin aikana
- tutkimusrahoitus
Aika: 2.9.2022, klo 14:15-17:30
Paikka: Tampereen yliopisto, PinniB 1029-30 (”Olohuone”)
Kahvitarjoilun suunnittelemiseksi tilaisuuteen on ennakkoilmoittauduttava 26.8. mennessä.
Linkki ilmoittautumiseen: https://forms.office.com/r/tZbQS5p49E
Ohjelma:
14:15-14:30 Tilaisuuden avaus
14:30-15: Teema 1: Tutkimuksen tekeminen kriisin aikana ja sen jälkeen (kolmas sektori, aineistot, tutkimusrahoitus)
Näkökulmia avaavat: Meri Kulmala (yliopistotutkija, Helsinki Inequality Initiative, INEQ johtaja), Irma Reijonen (Slaavilainen kirjasto, Kansalliskirjasto), Mikko Ylikangas (johtava tiedeasiantuntija, Suomen Akatemia)
Moderaattori: Sanna Turoma (professori, venäjän kieli ja kulttuuri, Tampereen yliopisto)
15:30-16:00 Kahvitauko
16:00-17:15 Teema 2: Uusi tieto ja asiantuntijuus kriisin aikana ja sen jälkeen (koulutusohjelmat, yhteiskuntavastuu, Suomen rooli)
Näkökulmia avaavat: Sirke Mäkinen (johtaja, VIExpert-asiantuntijaopinnot; yliopistonlehtori, Aleksanteri-instituutti, HY), Markku Kangaspuro (Aleksanteri-instituutin johtaja), Maarit Palonen (OKM:n Ukraina-ryhmän neuvotteleva virkamies)
Moderaattori: Joni Virkkunen (tutkimuspäällikkö, Karjalan tutkimuslaitos, Itä-Suomen yliopisto)
17:15-17:30 Lopetus
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti