26.1.2009
Muistutus: 28.1. klo 17.00 Koktebel-illasta
FT, toimituspäällikkö, tutkija Elina Kahla (Aleksanteri-instituutti) esitelmöi otsikolla "Kaukana ja yksin. Matkakuvia Maksimilian Voloshinin Koktebelistä" ja kuvien kera runoilija Maksimilian Voloshinista ja tämän Krimillä sijaitsevasta, monille venäläisille modernisteille myyttisestä kotipaikasta keskiviikkona 28.1.2009 klo 17.00 Tieteiden talon salissa 405 (Kirkkokatu 6).
23.1.2009
Venäläisiä kiellettyjä lauluja Helsingin kaupunginteatterissa
Minun Venäjäni -blogista löytyi kiinnostava tieto: "Helsingin Kaupunginteatterin kevätkauden avaa Pirkko Saision kokoama, dramatisoima ja ohjaama Kielletyt laulut. Pääosin Neuvostoliiton vankileireillä syntyneistä runoista, sävellyksistä ja puheenvuoroista koottu teatteriesitys saa ensi-iltansa 29. tammikuuta studio Elsassa. <...> Monet laulujen tekijöistä ovat jääneet tuntemattomiksi, mutta illan aikana kuullaan mm. Vladimir Vysotskin, Alla Pugatšovan, A. Petrovin ja Bulat Okudžavan säveltämää musiikkia. Suomennoksista vastaavat mm. Pirkko Saisio, Pirjo Honkasalo, Kaj Chydenius ja Jukka Mallinen." Koko viesti jossa lisää tietoa esityksestä löytyy täältä.
16.1.2009
Lisää Call for Paperseja
VII kääntämisen ja tulkkaamisen symposiumi pidetään Tampereella 24-25.4.2009 aiheena Transnationaalisuus. Esitelmäehdotusten deadline on 31.1. Katso lisää täältä. Niinikään Tampereella on 28-31.5.2009 konferenssi Women's Nature Writing: New Perspectives on Polish and Russian Literature. Sen tiedot ja CfP löytyvät täältä. 3-5.6.2009
15.1.2009
CfP: Aleksanteri-konferenssi 2009
Vuoden 2009 Aleksanteri-konferenssi pidetään 29-31.10. otsikolla Cold War Interactions Reconsidered. Konferenssin call for papers on nyt ilmestynyt ja löytyy konferenssin sivuilta.
12.1.2009
Aleksanteri-instituutin kulttuurifoorumi 2009
Aleksanteri-instituutin kulttuurifoorumi on venäläiseen kulttuuriin ja sen tutkimukseen keskittyvä luento- ja keskustelusarja. Kuukausittaisissa tapaamisissa eri alojen tutkijat ja taitelijat pohtivat tieteen, taiteen ja yhteiskunnan välisiä suhteita sekä kulttuurintutkimuksen haasteita erityisesti Venäjän ja Neuvostoliiton kontekstissa. Mistä puhumme kun puhumme "venäläisestä kulttuurista"? Miten politiikka, uskonto tai etiikka kietoutuvat yhteen kulttuurin ja taiteen kanssa? Entä historia - tallentaako vai muokkaako taide sitä? Millaisia arvoja, hierarkioita ja identiteettejä taiteeseen ja sen tutkimukseen liittyy ja millaisissa prosesseissa ne muovautuvat?
Foorumin ensimmäinen tilaisuus on maanantaina 19.1. klo 16-18 jolloin Irina Sandormirskaja puhuu otsikolla "Introduction to Russian Cultural Studies". Koko vuoden ohjelma löytyy täältä.
Foorumin ensimmäinen tilaisuus on maanantaina 19.1. klo 16-18 jolloin Irina Sandormirskaja puhuu otsikolla "Introduction to Russian Cultural Studies". Koko vuoden ohjelma löytyy täältä.
11.1.2009
Genre and Interpretation Helsingissä 10-12.6.
Kirjallisuudentutkijain seura ja Kirjallisuudentutkimuksen valtakunnallinen tutkijakoulu järjestävät yhdessä konferenssin Genre and Interpretation Helsingissä 10-12.6.2009. Esitelmäkutsu löytyy täältä (pdf).
Elokuva-arkiston kevään ohjelmaa
Elokuvateatteri Orion Helsingissä - Kansallinen audiovisuaalinen arkisto - hemmottelee slavisteja kevään ohjelmistollaan. Valkokankaalle heijastetaan mm. Emir Kusturican koko tuotanto ja sarja Neuvostoelokuvan salainen historia (mm. scifiä, kauhua ja piirrettyjä). Sarjassa Pelko muurin takana esitetään mm. baltialaisia ja puolalaisia elokuvia sekä Päivä Ivan Denisovitšin elämästä. Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin elokuvat esittelevät myös Venäjän arkisten kansojen elämää ja tarustoa. Myös klassikkosarjoissa on yksittäisiä slaavilaista maailmaa edustavia elokuvia.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)